Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ik deed stage op Mauritius, bij een privéziekenhuis dat onderdeel was van een grote organisatie. Deze organisatie is de bekendste zorgprovider op het eiland en heeft ook ziekenhuizen in andere landen, zoals Afrika en Madagaskar. Ik werkte op het hoofdkantoor en viel onder Human Resources, maar mijn focus lag vooral op het welzijn van medewerkers.

Wat ik deed 

Veel van de medewerkers werken onder hoge druk, met onregelmatige werktijden en heftige situaties, zoals ziekten en overlijdens. Ik hielp ze door in groepsgesprekken te bespreken wat ze nodig hadden om gezond en goed te kunnen werken. 

Ik zorgde ook voor een plek waar medewerkers terecht konden als ze met grensoverschrijdend gedrag te maken hadden. Daarnaast werkte ik mee aan het verbeteren van de werkcultuur, want er was een taboe om bepaalde dingen bespreekbaar te maken. Samen met coaches hielp ik om de samenwerking en communicatie te verbeteren. 

Verder maakte ik nieuwe formats voor vacatures en een Excelbestand om functieniveaus beter te organiseren. Zo was het duidelijk wie wat deed en in welke schaal, en kon het bedrijf beter groeien volgens Europese richtlijnen. Je zou misschien denken dat dit een administratieve taak is, maar door jobomschrijvingen en functieniveaus te verduidelijken, konden mensen beter zien wat hun doorgroeimogelijkheden waren. Dit gaf medewerkers niet alleen meer inzicht in hun eigen carrièrepad, maar het hielp ook om de ongelijkheid op de werkvloer te verminderen. Sociologie helpt je dus om het grotere plaatje te zien. 

Een socioloog... in een ziekenhuis? 

Ja, dat kan! Sociologie kan je bijna overal gebruiken.  

Tijdens mijn stage zag ik veel voorbeelden van groepsdynamieken en cultuurverschillen, iets wat ik tijdens de studie had geleerd. Er was een groot verschil tussen de medewerkers op het hoofdkantoor, die vooral hoogopgeleid en wit waren, en de mensen in de ziekenhuizen, zoals verpleegkundigen en keukenpersoneel. Dit zorgde voor misverstanden en een kloof tussen de groepen. Mijn sociologische kennis hielp me om deze verschillen beter te begrijpen en aan te pakken. 

Ook concrete vaardigheden uit de studie kwamen van pas. Door surveys in te zetten, kwamen we er bijvoorbeeld achter wat de grootste problemen waren binnen het bedrijf, en die inzichten heb ik gepresenteerd aan de board. 

Echt verschil maken 

Wat ik het mooiste van mijn stage vond, was dat ik echt impact kon maken. Ik had veel vrijheid om dingen zelf te doen. Mijn stagebegeleider gaf me veel ruimte, wat ervoor zorgde dat ik niet alleen als ‘stagiair’ werd gezien, maar als iemand die echt bijdroeg aan het bedrijf. 

De stage heeft me ook geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Vijf maanden alleen op Mauritius wonen was spannend, maar het heeft me veel geleerd, ook over mezelf. 

Wat hierna? 

Na deze stage weet ik dat ik wil werken met mensen binnen organisaties. Het heeft me geholpen te begrijpen hoe ik verandering kan stimuleren en wat ik in de toekomst wil doen. Ik ben al aan het kijken naar masters die die richting op gaan, dus ik ben benieuwd naar wat de toekomst me gaat brengen.