Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Basisscholen

Wetenschaps- en technieklessen op school

De bèta's van de Universiteit van Amsterdam hebben namens het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA) meerdere wetenschaps- en technieklessen ontwikkeld. De onderwerpen van deze lessen variëren van het programmeren van robots, tot aan het determineren van een skelet. De doelgroep van de lessen is uiteenlopend. De lessen worden gegeven door studenten van de Universiteit van Amsterdam, die ook de benodigde materialen naar de school meenemen.

Nascholing leerkrachten

De Universiteit van Amsterdam verzorgt namens het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA) professionaliseringstrajecten voor leerkrachten. Samen met het Science Center NEMO, hebben we trajecten uitgevoerd om op laagdrempelige wijze wetenschap en techniek op scholen een plek te geven.

Naast het uitvoeren van een traject, komen we ook graag langs op studiedagen om te vertellen over ons aanbod. Ook kunnen we leerkrachten middels workshops kennis laten maken met wetenschap en techniek. De invulling van professionaliseringstrajecten en van studiedagen is maatwerk. Graag overleggen we met de school of met een schoolbestuur over de invulling.

Neem voor meer informatie contact op met Bart Groeneveld: A.Groeneveld@uva.nl

Kinderlezingen

De Universiteit van Amsterdam organiseert - in samenwerking met het NEMO Science Museum - maandelijkse lezingen waarin kindervragen worden beantwoord. Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper gaan de kinderen met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Let op: altijd reserveren via de onderstaande link om zeker te zijn van een plaats.

Leskisten

Om een onderzoekende houding bij leerlingen te stimuleren, biedt het Wetenschapsknooppunt Amsterdam leskisten aan die je als docent kunt gebruiken om de lesstof te verrijken. In het samenstellen van het aanbod is gezocht naar inhoud en materialen die aansluiten op vragen van basisschoolleerlingen. Een greep uit de onderwerpen: mobiel lab, waterbeestjes, bee-bot, en kranen en katrollen.

Als docent kun je de leskisten gratis lenen. Wel ben je als gebruiker verantwoordelijk voor de geleende materialen. Leskisten kunnen maximaal drie weken worden gereserveerd. Kijk voor meer informatie over het aanbod en het reserveren op de website van Wetenschapsknooppunt Amsterdam.

Onderzoekend en ontwerpend leren

Het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie (EWT) is een regionaal netwerk van onder andere de Universiteit van Amsterdam, iPabo, Science Center NEMO, de VU, de Pabo HvA en Inholland. Dit netwerk heeft een lessenserie verzameld, waarin onderzoekend en ontdekkend leren centraal staan. De lessen zijn gericht op onderzoeken, ontwerpen en problemen oplossen. Ze gaan over vragen, redeneren en fascinatie. Kortom: over de talentontwikkeling van kinderen.

Slimmer IQuiz

Jaarlijks organiseert de vereniging Mensa Nederland de landelijke finale van de SlimmerIQuiz in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

Mensa Nederland is een organisatie die mensen met een hoog IQ samenbrengt. Elk jaar organiseren zij een quiz voor slimme kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Leerlingen worden tot het uiterste uitgedaagd op school, in regionale voorrondes en uiteindelijk in de landelijke finale. In teams van drie beantwoorden zij vragen waarbij kennis en ook creativiteit een belangrijke rol spelen.