Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De toelatingsprocedure van de bachelor Geneeskunde UvA voor de instroom van studiejaar 2026-2027 bestaat uit een ongewogen loting. Je ontvangt tevens een uitnodiging voor een vrijwillige studiekeuzecheck. De details van de procedure worden in september 2025 op de website gepubliceerd. De toelatingseisen kun je hier al wel bekijken.

Ongewogen loting 

De opleiding Geneeskunde is een numerus fixus opleiding; er geldt een wettelijk maximum aantal opleidingsplaatsen van 342. Er zijn ieder jaar meer aanmeldingen dan plaatsen. Als toelatingsprocedure hanteert de bachelor Geneeskunde UvA ongewogen loting. Hiermee bevorderen we kansengelijkheid en de diversiteit van de geselecteerden. Het geeft immers aan alle kandidaten een even grote kans om te worden toegelaten. Ongewogen loting zorgt er bovendien voor dat er geen drempels voor aanmelding zijn. 

Veelgestelde vragen


Wat is ongewogen loting?  

Alle studenten die zich aanmelden voor de opleiding doen mee aan de loting. Er wordt geen gebruik gemaakt van selectiecriteria. Door loting wordt bepaald welk rangnummer je krijgt. Een notaris houdt toezicht op het proces. Alle studenten hebben dezelfde kans om ingeloot te worden.  
 

Wat is een studiekeuzecheck?  

Met een studiekeuzecheck toets je of de inhoud en de locatie van een opleiding goed bij je passen. Door een vrijwillige studiekeuzecheck aan te bieden willen we ervoor zorgen dat je als studiekiezer een goed beeld krijgt van de studie. 


Wanneer kan ik mij inschrijven? 

Tussen 1 oktober 2025 en uiterlijk 15 januari 2026 kun je een verzoek tot inschrijving indienen voor de bachelor Geneeskunde UvA via Studielink. Iedereen met een verzoek tot inschrijving wordt automatisch meegenomen in de loting.  


Wanneer komt er meer informatie over de exacte procedure? 

De details worden in september 2025 op de website gepubliceerd. 

Toelatingseisen
  • Toelating met vwo-, hbo- of wo-diploma

    Met de volgende vwo-diploma’s kun je worden toegelaten: 

    • vwo-diploma 2010 of later: profiel Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek met biologie; 
    • vwo-diploma 2010 of later: ander profiel (met toelatingsverklaring); biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde moeten met een voldoende zijn behaald;  
    • vwo-diploma vóór 2010: een oud profiel; biologie 1, 2, wiskunde B1 of A1, 2, natuurkunde 1 en scheikunde 1 moeten met een voldoende zijn behaald;  
    • vwo-diploma oude stijl zonder profielen: eindexamenpakket met 7 vakken of meer, met een voldoende voor scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde A of B.  

    Als je in het bezit bent van een propedeuse of diploma hbo/wo en een voldoende hebt behaald voor de volgende vakken op vwo 6-niveau kun je ook rechtstreeks worden toegelaten: 

    • biologie 
    • wiskunde A of B 
    • natuurkunde 
    • scheikunde 

    Mis je enkele vakken? 
    Heb je wel het diploma, maar mis je één of meer van bovenstaande vakken? Dan ben je deficiënt en niet direct toelaatbaar tot de opleiding. Lees hoe je deficiënties mogelijk kunt wegwerken.  
     
    Geen propedeuse certificaat? 
    Indien je géén propedeuse certificaat hebt, maar enkel een volledig diploma, dan heb je een toelatingsverklaring nodig. 

  • Toelating zonder vwo-, hbo- of wo-diploma

    Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot een universitaire opleiding (dus geen vwo-/hbo-/wo-diploma)? Dan bestaat de mogelijkheid om met een colloquium doctum toegelaten te worden. Een colloquium doctum biedt iedereen van 21 jaar of ouder, die onvoldoende vooropleiding heeft, de mogelijkheid te kunnen studeren aan de universiteit.

  • Toelating met buitenlandse vooropleiding of International Baccalaureate 

    Indien je wilt instromen met een buitenlandse vooropleiding, dienen je vooropleiding en je beheersing van de Nederlandse taal beoordeeld te worden door de UvA afdeling Credential Evaluation aan de hand van alle documenten die je bij hen aanlevert. Ook kunnen dan eventuele deficiënties worden bepaald. 
     
    Indien je wilt instromen met een International Baccalaureate (IB) gelden daarvoor de volgende eisen: 
    HL Biologie 
    HL Scheikunde 
    SL Natuurkunde 
    wiskunde: HL/SL Analysis and Approaches of HL Applications and Interpretation 
    HL/SL Dutch A of HL Dutch B of een NT 2 diploma  
    HL/SL English 
     
    Kijk voor toelating met een buitenlandse vooropleiding of IB op de pagina van Credential Evaluation. Hier kun je ook terecht met vragen.