Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Heb jij interesse om Communicatiewetenschap aan de UvA te studeren? Let dan goed op! De bacheloropleiding Communicatiewetenschap hanteert een numerus fixus en een selectieprocedure vanaf september 2024. In dit nieuwsbericht leggen we uit wat dat is en hoe het werkt.

De bachelor Communicatiewetenschap aan de UvA hanteert vanaf 2024 een numerus fixus: er zijn 650 plaatsen beschikbaar, die worden verdeeld over de Nederlandstalige en Engelstalige track.

Wil je toegelaten worden tot deze opleiding?

Ben je een vwo-scholier? Dan kun je je uiterlijk op 15 januari 2024 via Studielink aanmelden.

Na aanmelding neem je (verplicht) deel aan een selectietoets op 10 februari 2024 of op 9 maart 2024. De toets bestaat uit twee onderdelen. Je kunt maar op één dag deelnemen.

Ter voorbereiding volg je hoorcolleges. Dat kan op de UvA (op 26 januari of 23 februari) of online in de twee weken voor de toetsdag.

Hoe werkt de ranglijst?

Medio april 2024 ontvang je een rangnummer. Het rangnummer hangt af van de toetsuitslag en loting. Hoe hoger de totaalscore op de toets, hoe groter de kans om hoog op de ranglijst te komen. Er wordt met drie groepen gewerkt bij de loting:

  1. De 200 hoogst scorenden
  2. De middengroep
  3. De laagscorende groep

Groep a wordt zeker ingeloot en geplaatst op rangnummers 1-200. Groep b maakt een iets grotere kans op een hoge plaats op de ranglijst dan groep c. Met een rangnummer tussen 1 en 650 ben je meteen geplaatst. Nummers 651 en hoger, worden op de reservelijst geplaatst.

Op deze manier worden in totaal 650 kandidaten geselecteerd die op 15 april 2024 een aanbod krijgen om Communicatiewetenschap aan de UvA te komen studeren.

Ben jij een van de eerste 650 kandidaten op de ranglijst?

Ben jij geselecteerd? Dan moet je binnen 14 dagen (14 x 24 uur) de plek accepteren. Als je de plek niet accepteert of niets laat weten, wordt je plek aangeboden aan de aanmelder die op dat moment bovenaan de reservelijst staat. Deze persoon moet ook weer binnen 14 dagen de plek accepteren.

Hoe groot is de kans om geplaatst te worden?

Dat is lastig te zeggen, want dat is afhankelijk van hoeveel aankomende studenten de selectietoets gaan maken. Heb Heb jij interesse om Communicatiewetenschap te studeren, meld je dan op tijd aan en doe mee met de selectie. Succes!