Op 19 september 2014 viert het Amsterdam University College (AUC) zijn eerste lustrum. Het AUC werd opgericht in 2009 als een gezamenlijk excellentie initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dit gebeurde met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (SIRIUS-programmasubsidie​​), van de Gemeente Amsterdam (Topstadsubsidie) en van multinationale ondernemingen die het AUC Scholarship Fund (ASF) sponsoren. In de eerste vijf jaar heeft de AUC zijn motto: 'Excellence and diversity in a global city' met groot enthousiasme ingevuld.

Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kondigt tijdens het diesprogramma officieel aan dat de Nederlandse University Colleges leraren mogen gaan opleiden. De beste studenten moeten immers leraar kunnen worden en daarom zullen de university colleges een educatieve minor (teaching track) gaan ontwikkelen in een project dat financieel wordt ondersteund door het ministerie. In combinatie met hun bachelorgraad in liberal arts and sciences kunnen zij zich kwalificeren als tweedegraads docent voor het voortgezet onderwijs.

De Amsterdamse wethouder van onderwijs, Simone Kukenheim benadrukt het belang van deze nieuwe lerarenopleiding omdat ook Amsterdam meer en betere leraren nodig heeft. Dit komt ook terug in het project “masters in teaching” waarin docenten van de AUC-partnerscholen (VO) samen gaan werken met AUC-docenten. Tenslotte zal de wethouder de AUC 2014 Community Service Award uitreiken, voor het beste Community Project.

De Amerikaanse ambassadeur Timothy Broas, die zelf een liberal arts and sciences opleiding voltooide, zal vanuit internationaal perspectief de waarde belichten van dit type opleiding voor zowel wetenschappelijke als professionele carrières. Ook bespreekt hij de succesvolle samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in het AUC.

Marieke Spee van AkzoNobel (een van de sponsors van het AUC Scholarship Fund) stelt in haar speech dat excellentie, diversiteit en interdisciplinariteit cruciaal zijn voor werk in de internationale wereld van de 21ste eeuw.

De AUC 2014 Awards for Excellence worden door de decaan uitgereikt aan de beste student, docent en tutor van het jaar.

Website AUC