Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Zomerprogramma

Afro-Caribische cultuur

Opslaan in favorieten

Het Caribisch gebied telt meer dan 7000 eilanden, gelegen in de Caraïbische zee, en staat bekend om het duizelingwekkende aantal talen dat er gesproken wordt, de hoeveelheid culturen die er samensmelten en de verschillende religies die er geworteld zijn. De koloniale geschiedenis die deze bijzondere eilandengroep met elkaar heeft verbonden diende als basis voor het ontstaan van een oneindige diversiteit die gevierd mag worden.

Verdiep je in de culturele rijkdom en geschiedenis uit het Caribisch gebied

In een driedaagse zomerschool geven de docenten je een inkijkje in de veelzijdige cultuur en geschiedenis van de Afro-Caribische cultuur, in het heden en verleden. Denk bijvoorbeeld aan de rijke magisch-realistische vertellingen van Tip Marugg over het ontstaan van ‘de Caribische mens’, de invloed van Creoolse talen op Nederlandse straattaal en in hiphopteksten, de Afrikaanse traditionele Winti religie die nog steeds gepraktiseerd wordt in het binnenland van Suriname, de inspirerende filosofische ideeën van de Martinikaanse denker Edouard Glissant of de eurocentrische verbeelding van Afro-Caribische vrouwen in de Europese schilderkunst van de 20ste eeuw.

We gaan op excursie in Amsterdam en brengen bijvoorbeeld een bezoek aan the Black Archives. Oud-studenten van de UvA vertellen je over hun carrière, en zittende studenten van de opleiding nemen je mee in verschillende interessante onderwerpen die zij bespreken tijdens hun opleiding. Zelf ga je ook aan de slag: in een workshop story telling én met het maken van een podcast.

We gaan je een verrassend inkijkje bieden in de verschillende facetten van de Afro-Caribische cultuur en tegelijkertijd maak je kennis met de hele breedte van het onderwijs in talen en culturen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De komende weken gaan wij met onze zittende studenten ons uiterste best doen om een inspirerend programma uit te werken.

Belangrijk om te weten

Datum
Vrijdagmiddag 24 september t/m zondag 26 september 2021

Kosten
Deelname aan deze zomerschool is kosteloos.

Locatie
Centrum Amsterdam (locatie wordt nader bekendgemaakt)

Voor wie?
Alle aankomende 5 en 6 vwo'ers (studiejaar 2021-2022). Er is geen voorkennis vereist voor deelname aan deze zomerschool.

Programma en aanmelden

Het programma zal binnenkort op deze pagina online komen te staan. Wil je op de hoogte blijven, laat het dan weten via onderstaand webformulier.

Vragen of suggesties? 

Aarzel niet om contact op te nemen met Liza Obaidi, via voorlichting-fgw@uva.nl

Feiten & cijfers
Vorm Kortlopend
Voertaal Nederlands
Start September