Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Onderwijswetenschappen

Studieprogramma

Bachelor Onderwijswetenschappen

Het eerste jaar

In het eerste jaar volg je, deels samen met studenten Pedagogische wetenschappen, de basisvakken Pedagogische en Onderwijswetenschappen, maar ook de vakken Curriculumstudies, Instructie en leren, Beleid, Ethiek, Kinderrechten en Methodenleer en statistiek, altijd gericht op onderwijs en opvoeding. In een kleine werkgroep van ongeveer 16 studenten ga je dieper op de stof in en leer je allerlei academische vaardigheden.
Je hebt zo'n 12 contacturen per week, de rest besteed je aan zelfstudie en opdrachten. Vanaf het eerste jaar ga je je ook oriënteren op de praktijk en het werk dat je kunt gaan doen.

Na jaar 1 kiezen voor Pedagogische wetenschappen en/of Onderwijswetenschappen

Doordat je uitgebreid kennismaakt met de vakgebieden van Onderwijswetenschappen en Pedagogische wetenschappen, kun je na het eerste semester van het eerste jaar nog overstappen naar Pedagogische wetenschappen of besluiten beide studies te volgen.

Het tweede en derde jaar

In het tweede en derde bachelorjaar krijg je vakken als Leren op school, Schoolorganisatie, Globalisation, Education policy and change, Onderwijsinnovatie en Onderwijsbeleid. Aan het einde van jaar 2 ga je met het vak Beroeps- en veldoriëntatie kijken waar je als onderwijswetenschapper kunt gaan werken. Een deel van de opleiding vul je zelf in met keuzevakken. Je kunt kiezen voor vakken die aansluiten bij je interesse en je programma verdiepen of verbreden. Ook een bachelorstage is een mogelijkheid voor je keuzeruimte; daarin verbind je theorie en praktijk. Je sluit de bachelor af met een onderzoek en een literatuurscriptie. Na succesvolle afronding ontvang je het bachelordiploma Onderwijskunde en de titel Bachelor of Science (BSc).

Ben je nieuwsgierig naar een college of werkgroep? Loop dan een keer mee met een van onze studenten. Dan kun je echt ervaren hoe het is om Onderwijswetenschappen te studeren. Als je eerst meer informatie over de studie wilt, kijk dan ook eens in de studiegids.

Bachelor Onderwijswetenschappen in de UvA studiegids

Meelopen UvA

Onderwijsvormen

  • Bij hoorcolleges is de docent voornamelijk aan het woord; hij licht het studiemateriaal toe dat je van tevoren hebt bestudeerd.
  • In werkgroepen discussieer je over de leerstof in groepen van ongeveer 16 studenten. Je maakt opdrachten, schrijft werkstukken en adviezen en houdt presentaties of je leert pedagogische (klinische) beroepsvaardigheden.

De meeste colleges worden afgesloten met een of meerdere toetsen, bijvoorbeeld een of twee schriftelijke (deel)tentamens en een werkstuk of een presentatie.

Hoeveel studeer je per week?

  • Studielast per week: 40 uur
  • Onderwijs per week: 14 uur (eerste jaar), 8-10 uur (tweede en derde jaar)
  • Zelfstudie per week: 25-30 uur