Op 12 maart is het project EduHub van start gegaan, een sociaal initiatief dat zich inzet voor inclusiever onderwijs. De Faculteit voor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam helpt via dit project scholieren uit Amsterdam Oost door te stromen naar een vervolgstudie.

Start Eduhub initiatief Amsterdam Oost. Foto: UvA

Door kosteloos een intensief voorbereidend onderwijsprogramma aan te bieden aan HAVO- en VWO- scholieren uit Amsterdam Oost, verlaagt EduHub voor scholieren wiens ouders zich geen private bijles kunnen veroorloven de drempel om toch een vervolgopleiding te kiezen. Het pre-studeertraject bevordert zo de inclusie van scholieren van een lagere socio-economische achtergrond en helpt de onderwijskloof verkleinen.

Huiswerkbegeleiding door studenten

Binnen de FNWI worden studenten geworven om zich in te zetten voor de scholieren. Deze maand wordt gestart met huiswerkbegeleiding voor HAVO- en VWO scholieren, welke twee keer per week plaatsvindt. De studenten zullen scholieren ook helpen met concrete, praktische vragen rondom een vervolg studie aan hogeschool of universiteit. Voor de examenstudenten zullen gecertificeerde examentrainers aanwezig zijn om hen te begeleiden bij het voorbereidingsproces.

Verder dient de bètafaculteit als stimulerende omgeving die de scholieren bij de scholieren een ‘sense of belonging’ creëert ten opzichte van de Universiteit van Amsterdam en haar studenten. Dit proces van identificatie met de universiteit en de studentenpopulatie draagt ook bij aan het verlagen van de opstap naar het hoger onderwijs voor eerste generatie studenten.

Stichting Diversity

Eduhub is een initiatief van de Stichting Diversity. Dit is een studenteninitiatief dat zich inzet voor meer inclusief onderwijs. Alle activiteiten vinden plaats op vrijwillige basis, onder de supervisie en begeleiding van de stichting.