Leve de Wiskunde is dé bijeenkomst voor wiskundedocenten, waarbij ook leerlingen met belangstelling voor wiskunde van harte welkom zijn.

Kerngegevens van evenement Leve de Wiskunde docentencongres
Datum 9 april 2021
Tijd 13:00 -16:30

Tijdens Leve de Wiskunde vertellen wetenschappers vertellen over de laatste stand van zaken uit hun wiskundeonderzoek. Dat levert interessante contexten voor in de les, up-to-date kennis én contact met wiskundedocenten buiten de eigen kring.

Aangezien het congres online is, is het mogelijk om met meer leerlingen of zelfs de gehele klas deel te nemen. Deelname is kosteloos.

Programma Leve de Wiskunde

13.00 – 13.10 uur: Welkomstwoord door Eric Opdam, directeur Korteweg de Vries Instituut UvA

13.10 – 13.50 uur: Jaap de Jonge – Een nietszeggende simulatie

Onderzoekers gebruiken vaak computersimulaties om inzicht te krijgen in wiskundige objecten, in de hoop zodoende op een mooi wiskundig vermoeden te stuiten. Deze voordracht gaat erover hoe misleidend zo’n simulatie kan zijn en hoezeer je je kunt vergissen in een vermoeden waarvan je nog geen bewijs hebt.

13:50 – 14.00 uur: Pauze

14:00 – 14.40 uur: Michael Walter – Playing games with quantum bits (Engels)

In this lecture we will explore the surprising world of quantum entanglement — by playing games. Along the way we will discuss some of the magic that makes quantum computers work, whether Einstein was right to worry, and what Alice and Bob have to do with it all!

14.40 – 15.00 uur: Pauze met break-out rooms (optioneel)

15:00 – 15.40 uur: Alexandru Baltag: Playing with knowledge: from Amazon Island to the surprise exam puzzle (Engels)

In this lecture, I will present a number of knowledge puzzles and paradoxes: the Muddy Children, the Amazon Island, Cheryl’s birthday, the Two Numbers’ Puzzle, the Surprise Exam paradox etc. I will then show how one can easily answer some of these puzzles using visual means: simply by drawing a model consisting of all the “possible worlds” (= all possibilities that are relevant for the story), and then gradually erasing them until we are left with the real world.

15:40 – 15.50 uur: Pauze

15.50 – 16.30 uur: Nikki Levering – De wereld als groot netwerk

`Wat is de wereld toch klein’, is een uitspraak die we allemaal wel eens gedaan hebben. Als die nieuwe collega opeens een achterneef blijkt, of als je op vakantie iemand tegenkomt die op dezelfde basisschool heeft gezeten. Het lijkt alsof we allemaal in een paar stappen, `via via’, verbonden zijn. Maar is dit ook zo? Om deze vraag te beantwoorden gaan we Erdös-Renyi grafen en hun eigenschappen bestuderen. Wat kunnen deze grafen ons vertellen over ons sociale netwerk? En zou je dan echt via via met Barack Obama verbonden zijn?

16.30 – 16.35 uur: Afsluiting