De disciplines sociologie, antropologie, sociale geografie en planologie, politicologie, onderwijskunde en pedagogiek en communicatiewetenschap van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) hebben eind deze zomer hun intrek genomen in de nieuwe gebouwen op Amsterdam Roeterseilandcampus.

De discipline Psychologie volgt in 2015/2016. Ook de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verhuist in die periode naar de campus. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde was er reeds gevestigd.

Amsterdam Roeterseilandcampus is een open stadscampus, gelegen aan de Roetersstraat, in de levendige en groene Plantagebuurt aan de rand van de Amsterdamse binnenstad. De campus is voor studenten een inspirerende studieomgeving met hoogwaardige onderwijsvoorzieningen en moderne ICT-faciliteiten.

Onderwijs- en onderzoeksvoorzieningen

Naast college- en werkgroepzalen zijn er diverse studieplekken en is er een centrale Student Service Desk.  In het nieuwe Library Learning Center kunnen studenten boeken opvragen, studeren en afspreken met studiegenoten. Daarnaast zijn er geavanceerde onderzoeksvoorzieningen die in LAB zijn ondergebracht, zoals cubicles en diverse labs, waaronder het eyetracking-lab, het fMRI-lab en het Babylab.

Cultuur en horeca

Ook CREA, het culturele studentencentrum van UvA en HvA, is te vinden op de campus. Een plek waar studenten cursussen kunnen volgen, theatervoorstellingen bezoeken en met studiegenoten kunnen afspreken in het CREA Café. Op en rondom de campus zijn vele winkeltjes, cafés en restaurantjes, en culturele voorzieningen als bioscoop Kriterion, Artis en het Tropenmuseum.

Clustering op vier stadscampussen

Amsterdam Roeterseilandcampus maakt deel uit van de plannen van de UvA om het onderwijs en onderzoek te clusteren op  vier open stadscampussen. Deze campussen zijn: Science Park voor de exacte wetenschappen, Amsterdam Roeterseilandcampus voor de gammawetenschappen, de Binnenstadcampus voor geesteswetenschappen en tot slot AMC & Geneeskunde.
Met deze clustering brengt de UvA de kwaliteit van de voorzieningen voor zowel studenten als onderzoekers op een hoger niveau. Bovendien zorgt clustering voor de vergroting van de aantrekkingskracht en de herkenbaarheid van de UvA.