Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Mike Pols, Ymro Hoogendoorn en Maarten Sijm hebben een bronzen medaille gewonnen op de 46e Internationale Chemieolympiade, die van 20 t/m 29 juli werd gehouden in Hanoi, Vietnam. Manoy Trip wist helaas net geen medaille in de wacht te slepen. Het was voor Ymro al de tweede keer dat hij op een Internationale Chemieolympiade brons won, onlangs won hij de Nationale Scheikundeolympiade die in juni aan de UvA werd gehouden.

Het Nederlandse team v.l.n.r.: Mike Pols, Maarten Sijm, Manoy Trip en Ymro Hoogendoorn

Het thema van de olympiade was 'Chemistry: The flavor of life'. De wedstrijd bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte, die dit jaar beide van een wetenschappelijk hoog niveau waren. Het thema van de olympiade kwam in een aantal opdrachten goed tot uiting. Zo werd tijdens het practicum een antimalariamedicijn gesynthetiseerd en werd onderzoek gedaan aan het dubbelzout zinkijzer(II)oxalaat, dat veel wordt gebruikt in elektronische apparaten. In de theorietoets werden onder andere vragen gesteld over distikstoftetraoxide, een stof die gebruikt wordt voor de voortstuwing van raketten, over de bereiding van artemisine, de grondstof voor het antimalaria medicijn dat tijdens het practicum moest worden gesynthetiseerd en over stoffen die men uit het fruit van de steranijsboom isoleert en die worden toegepast in de Vietnamese geneeskunde en als smaakmaker voor de karakteristieke Vietnamese soep 'phở'.

Sun Jiarui uit Singapore won de olympiade, de tweede plaats was voor de Oekraïner Roman Didenko en Pham Mai Phuong uit het gastland Vietnam werd derde. In totaal deden er 291 middelbare scholieren mee uit 77 landen. De premier van Vietnam, Nguyen Tan Dung, zei in zijn toespraak tijdens de sluitingsceremonie de olympiade te zien als een kans om aan meer internationale solidariteit te werken voor een betere wereld.