De drie scholieren die afgelopen november op de FNWI de regionale voorronde van de European Union Science Olympiade (EUSO) wonnen, hebben op 6 april in Athene de Europese titel gewonnen.

vlnr: Marien, Lukas en Ethan

Het gemengde scholenteam van Lukas Dijkstra (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven), Marien Raat (Erasmiaans Gymnasium Rotterdam) en Ethan van Woerkom (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) behaalde goud. Een uitzonderlijke prestatie, mede omdat ze tot de jongste deelnemers behoorden. De laatste keer dat Nederland goud behaalde was in 2008 in Cyprus.

Het doel van de EUSO is leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschappen en technologie, maar ook om ze uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en ze in contact te brengen met gelijkgestemde leerlingen uit andere Europese landen. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn het onderling samenwerken en het verdelen van taken belangrijke aspecten van deze wedstrijd. De deelnemers zijn maximaal 17 jaar oud. In teams van drie personen verrichten zij praktisch onderzoek en lossen zij problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige onderdelen bevatten. Drie meisjes van het Praedinius Gymnasium in Groningen wonnen een zilveren medaille.