Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Op 27 juni vond de aftrap van de Collegetour van André Kuipers plaats op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De Collegetour beoogt het enthousiasmeren van basisschoolleerlingen en leerkrachten voor zijn wereld, de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek.

Selfie met André Kuipers. Foto: Marco de Swart.

André Kuipers vertelde aan 250 leerlingen uit de regio Amsterdam op een beeldende manier over zijn ervaringen als astronaut, over diverse aspecten van ruimtereizen en over de technische mogelijkheden en beperkingen in de ruimte. Bovendien kwamen er vele interessante en fantasievolle vragen uit het publiek, waaruit nog meer mooie verhalen voortkwamen. Journalist Sander Koenen trad op als presentator/interviewer. 

Aansluitend aan zijn college zette André Kuipers de leerlinge Luz Mara Sanchez Ramirez, uit groep 7 van basisschool De Zuiderzee in Amsterdam, in het zonnetje. Het NOVA Mobiel Planetarium had vlak voor het college Luz Mara als honderdduizendste bezoeker geteld.

Na het college verzorgde de FNWI diverse workshops voor de klassen. De leerlingen konden niet alleen een kijkje nemen in de sterrenkoepels, maar ook diverse biologische, natuurkundige en scheikundige experimenten uitvoeren. Om even uit te razen na dat lange stilzitten kon een deel van de leerlingen zich uitleven op de klimmuur van het Universitair Sportcentrum.  

In het schooljaar 2014/2015 zullen negen afleveringen van de collegetour volgen, verspreid over heel Nederland.