Ongeveer 40 docenten Maatschappijleer namen dinsdag 9 april deel aan de jaarlijkse studiedag aan de Universiteit van Amsterdam met als thema: ‘De impact van immigratie: welvaart, winst en verlies’.

Docenten Maatschappijleer bij het 'zwembad' op het Startblok-terrein

Na het welkomstwoord door dr. Luc Fransen (opleidingsdirecteur van de master Political Science) nam dr. Jeroen Doomernik het woord. Tijdens zijn lezing getiteld: ‘Wat was nou eigenlijk die vluchtelingencrisis? ’, legde Doomernik uit dat de “crisis" van 2015 vooral het gevolg was van het gebrek aan politieke solidariteit tussen de Europese lidstaten waardoor de Unie geen andere keus zag dan de lasten op Turkije af te schuiven.
Na de koffiepauze was de beurt aan dr. Aslan Zorlu (Sociale geografie). Zijn lezing getiteld: ‘Immigranten: de winnaars en de verliezers’, schetste een beeld van onder meer economische omstandigheden van statushouders.
Het ochtendprogramma werd afgesloten met een lunchbuffet in restaurant De Brug.

Woonproject voor jonge vluchtelingen en andere jongeren

Tegen 13.30 uur stapten de deelnemers op de Roetersstraat in de bus voor vertrek naar Startblok Riekerhaven, een woonproject voor jonge vluchtelingen en studenten, pas afgestudeerden en werkende jongeren. In de kantine van het Startblok volgde de een boeiende presentatie waarin werd uitgelegd waarom en hoe het project is ontstaan, wat het zelfbeheer inhoudt en hoe het project in de  praktijk werkt. Na nog vele vragen van de deelnemers volgde een wandeling over het terrein waarbij de docenten een door bewoners zelfgebouwd ‘recreatieoord’ en een woning bekeken.

Tegen 16.00 uur volgde een korte wandeling naar een opmerkelijk maatschappelijk project midden in een buurt in transitie, waar met veel creativiteit en slagkracht tijdelijk beschikbare ruimte is omgetoverd tot het zelfvoorzienend paradijsje: de Kas Kantine. Hier werd de dag afgesloten met een hapje en een drankje.