De finale van de allereerste Nederlandse Natuurkunde Olympiade voor de onderbouw is gewonnen door Samuel Klumpers van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. De prijs – een trofee en een oorkonde – werd gistermiddag uitgereikt door Spinozaprijswinnaar prof. Erik Verlinde, voorzitter van het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde.

Aan de landelijke voorrondes deden zo’n duizend onderbouw-scholieren mee uit heel Nederland. De finale vond plaats op de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Daar streden afgelopen maandag 23 finalisten om de eerste plaats.  Twee intensieve vragenrondes werden afgewisseld met een interactief college over deeltjesonderzoek door Hella Snoek (UvA/Nikhef),  en een college over het ontstaan van het heelal door Jan Pieter van der Schaar (UvA/Delta ITP).

Primeur

Het is voor het eerst dat scholieren uit de onderbouw van HAVO en VWO mee kunnen doen aan een landelijke natuurkundewedstrijd, waarin ze zich kunnen meten met leerlingen van andere scholen. Voor andere exacte vakken bestond die mogelijkheid al langer, met de Biologie Olympiade Junior, de Beverwedstrijd (informatica) en de Kangoeroewedstrijd (wiskunde).

‘5000 potentiële deelnemers’

De Natuurkunde Olympiade Junior is ontwikkeld door het Freudenthal Instituut in Utrecht, waar ook de Natuurkunde Olympiade voor de bovenbouw wordt gemaakt. Ontwikkelaar Ron Vonk: “Dit jaar deden zo’n duizend leerlingen mee aan de Junior Olympiade. Op termijn denken we door te kunnen groeien naar minimaal 5000 deelnemers.”

Investeren in talent begint bij de jeugd

De Junior Olympiade wordt financieel mogelijk gemaakt door het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde (Delta ITP). Initiatiefnemer prof. Erik Verlinde: “De topwetenschappers en Nobelprijswinnaars van de toekomst zitten nu op school. We willen deze leerlingen graag zo vroeg mogelijk leren kennen, en hen via deze olympiade extra uitdagen en stimuleren. Want investeren in talent begint bij de jeugd.”

Volgend jaar meedoen?

Naar verwachting zal de eerstvolgende Junior Natuurkunde Olympiade in maart 2016 van start gaan. Docenten en klassen die belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met Ron Vonk ( r.d.j.vonk@uu.nl). Of neem eerst een kijkje op de website www.natuurkundeolympiade.nl/noj. Daar is ook een oefentoets beschikbaar.