Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Een jaarlijks natuurkundecongres voor docenten en hun leerlingen met aandacht voor recente ontwikkelingen in de natuurkunde en voor de relatie tussen universiteit en voortgezet onderwijs.

Detail Summary
Datum 25 januari 2019
Tijd 10:00 - 16:00
Werken aan een CERN-detector

Op vrijdag 25 januari 2019 vindt het jaarlijkse Viva Fysica congres voor natuurkundedocenten en enkele van hun meest getalenteerde bovenbouwleerlingen (5-6 VWO) plaats in Amsterdam. Tijdens het congres is er aandacht voor recente ontwikkelingen in de natuurkunde en voor de relatie tussen universiteit en voortgezet onderwijs.

Het begin van het programma staat bol van lezingen over actueel onderzoek, verzorgd door onderzoekers van de afdeling natuur- en sterrenkunde van de UvA en nabij gelegen onderzoeksinstituten.

Tijdens het middagprogramma worden diverse rondleidingen en workshops op het Science Park georganiseerd. Zo kunt u bij het Nikhef een thematische rondleiding volgen over donkere materie, zwaartekrachtsgolven of kosmische straling, is er een workshop over de vraag hoe quantumcomputers werken, kunt u de sterrenkoepels op het dak van het Science Park-gebouw bezoeken, kunt u zelf rekenen aan de quantummechanica, enzovoort.

Programma

10:00 Opening
10:10 De Nobelprijs (1): Optische pincetten – Erwin Peterman (VU)
10:35 De Nobelprijs (2): Intense laserpulsen – Kjeld Eikema (VU)
11:00 Pauze
11:30 KM3Net: Neutrino’s meten onder water – Ronald Bruijn (UvA)
11:55 Holography (Engels) – Alejandra Castro (UvA)
12:20 Zwaartekrachtgolven en de samenstelling van sterren – Lex Kaper (UvA)
12:45 Lunch
13:30 iqClock: Building the most accurate clock in the world (Engels) – Shayne Bennetts (UvA)
14:00 Rondleidingen en workshops
15:00 Physics Show
16:00 Afsluiting en een drankje

Deelname

Viva Fysica is in de eerste plaats bedoeld voor natuurkundedocenten havo/vwo: om te informeren, te inspireren en om te ontmoeten. Er is de mogelijkheid om per docent maximaal 5 en per school maximaal 10 leerlingen mee te nemen naar Viva Fysica. Deelname aan Viva Fysica is gratis. 

Inschrijven

Aanmelden is mogelijk via de Its Academy website

Meld u nu aan

Science Park 904
Science Park 904

Science Park 904
1098 XH Amsterdam