Masterclass Taalkunde

College voor VO-leerlingen

08mrt2017 09.30 - 16.00

Evenement

Verdwijnt het Nederlands? En hoe kun je dat onderzoeken? Deze en andere vragen worden behandeld in deze Masterclass Taalkunde, speciaal voor scholieren uit het voortgezet onderwijs.

Klik op de onderstaande link om je aan te melden.

Mensen in Nederland praten nu anders dan 100 jaar geleden. En over nog eens 100 jaar zal het Nederlands weer anders klinken dan nu. Misschien is het dan wel als lidwoord uit het Nederlands verdwenen en spreken alle mensen van de meisje en de paard. Of misschien bestaat het Nederlands tegen die tijd wel voornamelijk uit geleende woorden, uit het Engels of uit talen die door migranten in Nederland gesproken worden. Zou het zelfs zo kunnen zijn dat we over 100 of meer jaar helemaal niet meer kunnen spreken van het Nederlands?

Verschil mag er zijn

Wat gaan we deze dag doen?

Welke talen worden er allemaal in Nederland gesproken en hoe beïnvloeden die het Nederlands? Waarom veranderen talen en welke veranderingen heeft het Nederlands al ondergaan? Kinderen leren hun moedertaal razendsnel en op speelse wijze. Hoe werkt dat en gaat dat altijd goed? Zo niet, kunnen ‘fouten’ in de taalverwerving ook leiden tot taalverandering?

In deze masterclass bestuderen we dit soort vragen. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan algemene onderzoeksvaardigheden zoals het opzetten van een experiment en het analyseren van taaldata. Ook gaan we in op algemene wetenschappelijke vragen als ‘wanneer geldt iets eigenlijk als bewezen?’.

Inspiratie voor je profielwerkstuk

In de ochtend vertellen verschillende docenten over meertaligheid in Nederland, over hoe kinderen Nederlands leren en over hoe het Nederlands in de loop der tijd veranderd is. In de middag ga je zelf aan de slag met het bedenken en deels uitvoeren van een onderzoekje. Misschien biedt deze dag je ook stof en inspiratie voor je profielwerkstuk!

9.30 - 10.00 uur Welkom/introductie - Dr. Lotte Hogeweg

Meertaligheid - Prof. Dr. Folkert Kuiken

10.40 - 10.55 uur Pauze
10.55 - 11.35 uur Taalverwerving - Dr. Jing Lin
11.35 - 12.15 uur Taalverandering - Dr. Suzanne Aalberse
12.15 - 13.15 uur Lunch
13.15 - 14.00 uur Wat is wetenschappelijk onderzoek? - Dr. Jan Don
14.00 - 14.45 uur Corpusonderzoek - Jelke Bloem, MA
14.45 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 15.45 uur Experimenteel onderzoek Caitlin Meyer, MA
15.45 - 16.00 uur Afsluiting

Doelgroep

Scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs die van taal houden. De dag is een activiteit die valt onder studieoriëntatie en verdieping.

Woensdag 8 maart 2017, 9.30 - 16.00 uur

Bijdrage kosten

20 euro (inclusief lunch)

Nog vragen?