Terugblik op een succesvolle Studiekeuze Kick-off

8 februari 2018

Op vrijdag 19 januari ontvingen we een kleine duizend scholieren op de Roeterseilandcampus. Zij namen deel aan de eerste UvA Studiekeuze Kick-off. We ontvingen veel positieve reacties van scholieren, studenten en ook van een aantal docenten/decanen. Een eerste terugblik.

In zo’n 20 verschillende rondes gaven bijna 90 studenten een inkijkje in hun studie, die ze belichtten vanuit een actueel thema. Populaire thema’s waren onder meer: de invloed van social media op je eigen leven, Google in relatie tot privacy en Technologische ontwikkelingen in de zorg. Maar ook: Hokjesdenken in relatie tot iemands identiteit, de Robotisering van onze maatschappij en de vraag wat macht met mensen doet.

Leuk om van een ervaringsdeskundige te horen hoe het is om aan de UvA te studeren

De bezoekers van de Kick-off waren over het algemeen enthousiast over deze nieuwe insteek. Gemiddeld gaven zij de dag een 7,6, dat is vergelijkbaar met een Bachelordag en 83% vond de opzet goed of heel goed. Scholieren lieten ons weten studies te hebben ontdekt waar ze nog niet eerder van gehoord hadden, of waar ze een heel ander beeld bij hadden. Ook vonden zij het ontzettend leuk om vanuit de ervaringsdeskundigen zelf te horen hoe het is om (aan de UvA) te studeren en hen al hun vragen en twijfels voor te leggen.

4 vwo iets positiever dan 5 vwo

Opvallend is dat meisjes gemiddeld genomen wat positiever zijn dan jongens, en 4 vwo-ers positiever dan 5 vwo-ers. Dat laatste is misschien niet verrassend, aangezien 5 vwo-ers vaak toch al iets verder zijn in hun keuzeproces en daardoor meer behoefte hebben aan inhoudelijke informatie over de opleiding. Die informatie was beperkt, want die wordt immers volop gegeven tijdens onze Bachelordagen. Dat was dan ook het meest gehoorde kritiekpunt in onze evaluatie onder de bezoekers. We nemen alle feedback van de scholieren én studenten mee en bekijken onder meer op basis daarvan of we dit evenement volgend jaar gaan herhalen.

Enkele reacties van scholieren

• Ik vind het een heel leuk principe, om door middel van een vraag met meerdere studies een beetje kennis te maken.
  • Wie kan nou beter en enthousiaster over een studie verstellen dan de studenten zelf?
  • Het was fijn om een studie te ontdekken aan de hand van een ander soort presentatie. Je kunt je meteen iets voorstellen bij de studie.
  • Goed om met verschillende studies kennis te maken, maar het zou leuker zijn geweest om inhoudelijk een beetje meer te horen van de studies.
  • Je kon na afloop vragen stellen aan de studenten en dat contact vond ik gewoon erg prettig, zo weet ik écht hoe de universiteit is.
  • Het is anders dan een open dag. Bij een open dag kijk je al veel specifieker naar welke opleiding je wilt doen. Bij zo’n Kick-off krijg je heel snel een idee van veel verschillende studies. Dit is heel erg fijn.
  • Het is een nieuwe en creatieve manier om meer over de verschillende studies te weten.
  • Je komt echt in contact met de universiteit en de studenten. Het is een goede start om te beginnen met het kiezen van een studie.
  • Je hoort een beetje over heel veel studies, wat goed is als je nog niks weet.
  • Het is leuk om te horen van studenten, omdat zij het dichtste bij ons staan. Zij stonden een paar jaar geleden in onze schoenen en dat spreekt mij aan.
  • Ik merkte dat de studenten zelf heel veel zin hadden en oprecht spraken, niet van een voor geschreven briefje.
  • Studenten kunnen spontaner en eerlijker antwoord geven op vragen en hun eigen mening delen.
  • Het werkt goed voor leerlingen die nog niet zo goed weten welke kan ze op willen met hun studie.
  • Het enige nadeel vond ik eigenlijk dat er gewoon te veel keuze is.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam