Scholieren winnen Networks Challenge 2017 met onderzoeksvragen over sociale geografie en levensdoelen

13 juni 2017

Op donderdag 8 juni vond de prijsuitreiking van de Networks Challenge 2017 plaats, een wedstrijd waarbij middelbare scholieren werden uitgedaagd in video onderzoeksvragen te formuleren over netwerken. Winnaars Kim en Marit Tijhuis kozen voor een probleem in de sociale geografie, winnaars Marit Bonne, Bariya Boskma, Blanca van Duijn, Noa Boon en Roos Tijssen stelden vragen over het doel van het leven.

Aan de basis van de Networks Challenge ligt het onderzoeksgebied Citizen Science (burgerwetenschappen): manieren om het grote publiek te betrekken bij wetenschap. De opdracht van de Challenge werd dit jaar opgesteld door Ionica Smeets (Universiteit Leiden) en Johan van Leeuwaarden (Technische Universiteit Eindhoven). De opdracht was: waar zouden netwerkonderzoekers zich mee bezig moeten houden?

Networks Challenge 2017

Winnaars Networks Challenge 2017. c: E. Daams

De winnende onderzoeksvragen

Kim en Marit Tijhuis hebben de Tectonic-puzzel als uitgangspunt genomen voor hun onderzoeksvraag. De vraag luidde: ’hoeveel vakjes moeten al ingevuld zijn om een puzzel op te kunnen lossen?’ Als toepassingsgebied definiëren zij in het filmpje de inrichting van wijken: waar moeten diverse soorten winkels (supermarkten, boekwinkels) geplaatst worden voor een optimaal afzetgebied.

Video: Tectonic

Op de OSG De Hoge Berg in Texel heeft docent Lutz Lohse de Networks Challenge verwerkt in het vak Algemene Natuurwetenschappen. Zijn klas heeft massaal meegedaan en een van de teams viel in de prijzen. Marit Bonne, Bariya Boskma, Blanca van Duijn, Noa Boon en Roos Tijssen stelden in hun filmpje de vraag centraal op welke manier netwerken het doel van het leven beïnvloeden. In hoeverre zijn sociale netwerken van invloed op ons gedrag, veranderen netwerken tijdens de duur van het leven, en worden wij gelukkiger van netwerken?

Video: levensdoelen

De twee winnende filmpjes staken met kop en schouders boven de overige inzendingen uit qua formulering van de onderzoeksvraag en kwaliteit van het filmpje. De winnaars ontvingen uit handen van juryvoorzitter Ionica Smeets en projectleider NETWORKS Michel Mandjes een geldprijs van 450,- en een bos bloemen.

Bron: NETWORKS

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica