Biomedische wetenschappen optie voor twijfelende leerling met bètaprofiel

16 december 2016

Heeft u een leerling met een bètaprofiel die nog niet weet wat hij of zij wil gaan studeren? Hoe weet u of uw leerling zijn draai zal vinden bij Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam? Studenten die het goed doen in deze opleiding zijn vaak te herkennen aan de volgende kenmerken:

• Ze vinden de werking van het menselijk lichaam boeiend. Ze vinden het interessant om te begrijpen hoe ziektes zoals diabetes en kanker veroorzaakt worden. Ook hebben ze de drive om naar een oplossing te zoeken en te werken aan preventie.
  • Ze willen graag snappen hoe iets precies zit en nemen geen genoegen met een half antwoord.
  • Ze houden ervan om kritisch na te denken en durven iets in twijfel te trekken, ook al bestaat er al een beproefde methode.
  • Ze willen liever een medicijn voor een ziekte vinden dan zelf mensen behandelen.

Waarom Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam studeren?

• In alle vakken zit een aantal thema’s  verwerkt, ook wel leerlijnen genoemd. Ze vormen de ruggengraat van de opleiding en komen in alle jaren weer terug. Ze bouwen op elkaar voort, zodat studenten stapsgewijs hun kennis en vaardigheden uitbreiden.
  • Wil een student afwijken van het standaard studieprogramma, dan zijn er mogelijkheden om dit te doen. We denken graag mee bij het uitstippelen van een eigen route in de opleiding.
  • Uniek aan de UvA is dat de nieuwste technieken gedoceerd worden, die gebruikt worden bij genoom breed onderzoek. Studenten leren ook onderzoeksgegevens interpreteren aan de hand van nieuwe analysemethoden.  Deze technieken zullen in de toekomst voor biomedisch onderzoek én medische toepassing steeds belangrijker worden.
  • Studenten leren zowel de wetenschappelijke als de medische wereld kennen. Bijvoorbeeld in een snijzaalpracticum in het AMC ziekenhuis. Op het Science Park zijn innovatieve bedrijven als Hartwig medical Foundation, het eerste landelijke DNA data ‘sequencing’ centrum, te vinden.

Hoe zit het met de selectie? Wat als een leerling niet toegelaten wordt?

De selectie is een laatste check om te kijken of deze opleiding echt is wat een leerling wil. Tijdens de onderwijsdag op donderdag 23 februari of dinsdag 28 februari 2017 volgen zij colleges zoals die in het eerste jaar gegeven worden en op zaterdag 11 maart maken zij een toets. Het resultaat van deze toets bepaalt hun rangnummer. Op basis van ervaring uit eerdere jaren is de kans groot dat iedereen die een interesse heeft voor Biomedische wetenschappen bij ons geplaatst wordt.

Wat nog goed is om te weten is dat leerlingen naast Biomedische wetenschappen voor één andere numerus fixus opleiding een verzoek tot inschrijving kunnen doen. Mochten ze voor twee opleidingen zijn toegelaten, dan  mogen ze maar één plaatsing accepteren.

Inschrijving

Uiterlijk 15 januari kan een verzoek tot inschrijving gedaan worden in Studielink. Lees op onderstaande pagina er meer over.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica