Scholierensymposium: speedcolleges en hechtles

16 november 2016

“Je hebt een beetje lengte nodig op je naald.” Chirurg-in-opleiding Didi Sloothaak liep tijdens de workshop Hechten van stoel naar stoel om middelbare scholieren de eerste beginselen bij te brengen. “Nee, de beweging is dít en dan pak je met je linkerhand de draad op.” Haar workshop was een van de onderdelen van het jaarlijkse Scholierensymposium.

De jaarlijkse dag is bedoeld om leerlingen met een exact profiel te laten ruiken aan de wetenschap en om ze tegelijk een beetje warm te maken voor geneeskunde. Zo’n 225 leerlingen van vijftien Amsterdamse lycea luisterden geboeid naar vier ‘speedcolleges’. De colleges waren gelinkt aan het thema van de Anatomische Les, en gingen over de betrouwbaarheid van de wetenschap. Koos Zwinderman, hoogleraar Klinische Epidemiologie, vertelde dat hij de leerlingen graag een gezonde dosis scepsis zou willen bijbrengen. Een reflex om bij opzienbarend wetenschappelijk nieuws eerst te denken: Oh ja? Laat eerst maar eens zien… Want de bewijsvoering wil nog wel eens rammelen. Ook Gerben ter Riet, arts-epidemioloog, hield een kritisch verhaal over twijfelachtige onderzoekspraktijken.

Na de lunch volgde een vol programma met rondleidingen en workshops.Op het AMC kregen de leerlingen een Team Based Learning-les, om ze kennis te laten maken met de nieuwe onderwijsaanpak van het geneeskundeonderwijs. In teams bogen ze zich over de beste aanpak van een SOA-campagne. De campagneleuzen die ze bedachten waren creatief, maar tegelijk "behoorlijk grof", vond docent Ineke de Vries, die de les samen met Petra Habets begeleidde.

Didi Sloothaak gaf in vier aaneensluitende workshops een spoedcursus hechten. Groot succes, maar “best wel lastig”. Naaldvoerder, pincet, draad, het bleek niet eenvoudig om die met vaste hand te hanteren. “Ik weet nu in elk geval wat ik níet kan”, mompelde een jongen. En tegen zijn veel handiger buurvrouw: “Als ik ooit in de jungle strand, hoop ik dat ik jou bij me heb.”

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam