15 internationale scholieren bij eerste Pre-University Honours Programme

4 augustus 2016

Scholieren uit allerlei landen volgden dit jaar het Engelstalige zomerprogramma ‘The Urban Toolkit: Exploring the City’ bij de UvA. Twee weken werden ze ondergedompeld in de stad en de universiteit. Hoe is dat verlopen?

Summer School scholieren 2016

Foto: Teska Overbeeke

De 15 scholieren – met 10 verschillende nationaliteiten - kwamen uit de gehele wereld, van Brazilië en Kenia tot Italië en Amsterdam.

Veldwerk en academische vaardigheden

Tijdens de twee weken namen de scholieren in groepjes allemaal een ander onderdeel van het thema van de summer school - gentrification in Amsterdam – onder de loep middels veldwerk, en beschreven ze stads-sociologische veranderingen. Op vrijdag 29 juli hielden de scholieren hun eindpresentaties. Met hun groepje lieten ze zien waar ze gedurende de twee weken aan hebben gewerkt en hoe ze de eerste stappen hebben gezet op het gebied van academische vaardigheden.

Levendig beeld

Na afloop vertellen de scholieren dat ze een hele leerzame tijd hebben beleefd in Amsterdam. Lang niet iedereen had van tevoren van sociologie of stedelijke geografie gehoord . Nu, twee weken later, maken ze allemaal vergelijkingen met de eigen stad of leefomgeving en wordt er levendig gediscussieerd over wonen in de stad, arm en rijk en het vernieuwen van buurten.

Voor sommigen had het langer mogen duren, anderen gaan terug naar huis of nog door op vakantie.

Duidelijk is wel dat deze twee weken voor veel nieuwe vrienden van over de hele wereld hebben gezorgd en dat iedereen een fantastische inkijk in Amsterdam en de UvA heeft gekregen.

Ook Het Parool sprak een aantal van de scholieren.

Uva Summer School scholieren 2016

Foto: Teska Overbeeke