Basisscholen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Door hen al vroeg in aanraking te brengen met wetenschap, wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd.

Wetenschaps- en technieklessen op school

De bèta's van de Universiteit van Amsterdam hebben namens het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA) meerdere wetenschaps- en technieklessen ontwikkeld. De onderwerpen van deze lessen variëren van het programmeren van robots, tot aan het determineren van een skelet. De doelgroep van de lessen is uiteenlopend. De lessen worden gegeven door studenten van de Universiteit van Amsterdam, die ook de benodigde materialen naar de school meenemen.

Nascholing

De Universiteit van Amsterdam verzorgt namens het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA) professionaliseringstrajecten voor leerkrachten. Samen met het Science Center NEMO, hebben we trajecten uitgevoerd om op laagdrempelige wijze wetenschap en techniek op scholen een plek te geven.

Naast het uitvoeren van een traject, komen we ook graag langs op studiedagen om te vertellen over ons aanbod. Ook kunnen we leerkrachten middels workshops kennis laten maken met wetenschap en techniek. De invulling van professionaliseringstrajecten en van studiedagen is maatwerk. Graag overleggen we met de school of met een schoolbestuur over de invulling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Groeneveld via A.Groeneveld@uva.nl

Kinderlezingen

De Universiteit van Amsterdam organiseert - in samenwerking met het NEMO Science Museum - maandelijkse lezingen waarin kindervragen worden beantwoord. Tijdens iedere lezing staat een echte kindervraag centraal. Samen met een wetenschapper gaan de kinderen met proefjes en opdrachten op zoek naar het antwoord. De kinderlezingen zijn voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Kosten: € 5,- per losse lezing, € 2,50 voor UvA-medewerkers en hun kinderen (bij een toegangskaart voor NEMO of een museumkaart).

Let op: altijd reserveren via de onderstaande link om zeker te zijn van een plaats.

Leskisten

Leskisten zijn voor gebruik op school. Voor docent om te gebruiken ter verrijking van de lessen. Er is zoveel mogelijk gezocht naar inhoud en materialen die aansluiten op vragen van basisschoolleerlingen. De leskisten worden aangeboden vanuit het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA),

Aan het gebruik van de leskisten zijn geen kosten verbonden. Wel is de gebruiker verantwoordelijk voor de geleende materialen. Leskisten kunnen maximaal drie weken worden gereserveerd. Als u een leskist reserveert, krijgt u bericht over waar u deze kunt ophalen en terugbrengen.

Open Dag Science Park

Het Science Park Amsterdam heeft elk jaar een open dag, waar kinderen en volwassenen actief in aanraking komen met wetenschap en onderzoek. De Open Dag Science Park is dé gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen en om kennis te maken met de wetenschappers en ondernemers van vandaag en morgen.

De volgende open dag vindt plaats op 7 oktober 2017.

Lesmateriaal

Het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie (EWT) is een regionaal netwerk van onder andere de Universiteit van Amsterdam, iPabo, Science Center NEMO, de VU, de Pabo HvA en Inholland. Dit netwerk heeft een lessenserie verzameld, waarin onderzoekend en ontdekkend leren centraal staan. De lessen zijn gericht op onderzoeken, ontwerpen en problemen oplossen. Ze gaan over vragen, redeneren en fascinatie. Kortom: over de talentontwikkeling van kinderen.

Concentratie

Foto: Margriet van der Heijden

'Bring your offspring to the work thing'

In navolging van het initiatief uit de Verenigde staten ‘Bring your daughters and sons to work day’ en aansluitend bij de jaarlijkse nationale Girlsday presenteert de FNWI 'Bring your offspring to the work thing'. Alle medewerkers van het Amsterdam Science Park met kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar nodigen we uit om deel te nemen aan het programma op donderdag 13 april 2017.

Bioloog Astrid Groot vertelt tijdens de interactieve kinderlezing over aantrekkingskracht en evolutie, van mug tot olifant. Na de lezing kunnen de kinderen natuurkundige proefjes doen op de natuurkundekermis, onder het genot van snacks en drinken. Eventuele vriendjes/vriendinnetjes zijn ook welkom om deel te nemen. Wegens een beperkt aantal plekken is het aanmelden verplicht, deelname is kosteloos.

Programma

  • 15.00 uur   Inloop; koffie, thee, limonade
  • 15.30 uur   Kinderlezing: Komen er nog diersoorten bij?
  • 16.30 uur   Natuurkundekermis, zelf proefjes doen
  • 17.30 uur   Einde

UvA Science zomerkamp

Deze zomer organiseert de UvA, samen met organisatie Vinea, een sciencekamp voor kinderen in de leeftijd 10 tot 12 jaar (groep 7 en 8 van de basisschool). De deelnemende kinderen gaan aan de slag met een 3D film maken, leren programmeren en ontdekken al doende vanalles over techniek en wetenschap. Meer informatie is beschikbaar via de website van Vinea.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

20 juli 2017